Dulceata de nuci verzi:
- 1-1/2kg nuci verzi
- 1kg zahar
- 1/2l apa
- 1lamaie
- scortisoara,cuisoare
- 100gr miere
Se folosesc nucile verzi inainte de a li se intari coaja si miezul, cu samburii inca gelatinosi;se curata nucile de coaja verde, pana unde incepe sa se formeze coaja propriu-zisa, care este inca alba si moale;Dupa curatare raman cam 1 kg de nuci, care se pun in apa rece ca sa iasa amareala din ele si sa nu se innegreasca.Se lasa in apa 24 ore, acoperite cu o farfurioara intoarsa (care le va mentine scufundate in apa), schimbind apa de 2-3 ori in acest timp.Nucile curatate se scurg de apa a doua zi si se limpezesc bine; Intre timp se prepara intr-o cratita siropul din zahar, 500 ml apa, miere si zeama de lamaie, care se amesteca pe foc pana se dizolva zaharul.Cand siropul da in clocot, se pun nucile si mirodeniile. Se fierbe pina cind se leaga siropul, dar nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul.
Se ia cratita de pe foc si se incearca. Daca ridicindu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una linga alta, inseamna ca dulceata este gata.
Se indeparteaza spuma si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.